2. 8. 2014.

Odlazak snova u rano jutro (1)



Dok Sunce lagano osvaja dan topla kafa mi bistri um. Razmišljam, iako nemam baš o čemu. Razmišljam iako svrhe baš i nema možda. Pokušavam da shvatim te duše posejane oko mene dok gledam im izgubljene, besciljne poglede. Primećujem da radost života u njima sve je više lažna, sve više je glume. Ne primećuju da su krenuli u pogrešnom smeru. Ne sećaju se onih trenutaka u kojima su nekada uživali. Svakome je kiseo osmeh na licu, ali tim osmehom nikako ne mogu sakriti jad i bedu veštačkog življenja koji im se čita iz očiju.
          Gledam prolaznike kako nevoljnim koracima šaraju ulicama grada, dok žure da i u ovom danu "prodaju" svoj "srećni" osmeh kolegama, poznanicima, porodici... pa čak i sebi... dok zure u ogledalo sudbine svoje, ubeđujući svoja lepša sećanja da su sada srećni i zadovoljni.

          A gde su ta lepša vremena?

          Iz nekih dubokih pećina i mračnih podruma naprasno je isplivalo svo zlo ovoga Sveta.
          Pod naletom tog zla najpre je stradao osmeh, zatim vera i nada, a onda i volja. Svakome je nekom nevidljivom rukom podeljen scenario njegovog života. Svakome je "naređeno" da glumi. Prah neke nove, nama nepoznate droge, posut je među nas kako bi u zaborav otišlo sve što je vekovima stajalo na pijedestalu normalnog života.
          Ljubav se povukla u najskrivenije kute naših misli pobeđena od strane pohlepe, mržnje, ljubomore, zavisti...

          Da li je to došlo "poslednje doba"? Ili je to samo iskušenje za one koji i dalje imaju vere, nade, volje... a nadasve ljubavi?

          Uz tu prvu kafu u avgustovsko prohladno jutro, dok mi snovi lagano napuštaju misli, shvatam da ih svako ima, da svako bar delić noći provede u njima.
          I možda... Možda su oni jedino oružje... Možda su oni i najjače oružje u borbi protiv mraka koji lagano osvaja ovaj Svet. Samo im treba pomoći da i posle te jutarnje kafe ostanu u nama...

© Vladimir Đorđević - 2011

Нема коментара: